Kasvinsuojelukausi käynnistyy pikkuhiljaa – toki kasvinsuojeluvalmisteiden tilaukset lienevät jo useimmilla viljelijöillä mietitty ja tehtykin. Nyt voisi vaikka katsastaa oksilla talvehtien tuholaisten runsautta. Mitä nyt voidaan arvioida ensi kesän kasvinsuojelutilanteesta? Aloitetaan tuomesta – ainakin viljanviljelijää kiinnostaa.

Leikkelin muutaman tuomenoksan viimevuotisen kaurapellon pientareelta ja toisen satsin ylempää Kuuslammin mäen tuomista. Tutkin pari sataa silmua, mutta yhdenkään tyveltä en löytänyt tuomikirvan munia toisin kuin viime vuonna. Siis tuomikirvasta ei riesaa ensi kesänä ainakaan Tammelan Kuuslammilla?

Rhopalosiphum_padi_larva_TTuovinen_IMG_6421
Viime vuonna tuomikirvat (Rhopalosiphum padi) olivat pääosin elossa talven jälkeen. Kuvan yksilö kuoriutumassa vain parin päivän huonenlämmössä olon jälkeen.

No eihän se ennustaminen ihan noin yksinkertaista ole. Otokseni oli aivan liian pieni ja siksi tuloskin vain suuntaa-antava. Pitäisikö tehdä laajempi oksien keruukierros? No onneksi Luken (MTT:n) tutkijat ovat jo vuosikymmeniä laskeneet talvehtivia tuomikirvan munia tuomen oksilta ja ennustaneet kirvariskiä. Ja todellakin, ennuste ensi kesäksi täsmää omien havaintojeni kanssa: Luken tuomikirvaennuste. Sittenkin jää toki vielä riskiksi ilmateitse kulkeutuvat kirvamassat – usein tuomikirvoja, mutta myös koivukirvat rantautuvat silloin tällöin meille suurin joukoin etelästä käsin.

Muuten – tuomi on puutarhaviljelysten reunamilla säilytettävä puu, vaikka joskus kehrääjäkoin toukkien kiedottua puut kummitusmaisiksi muumioiksi saattaa tulla mieleen puiden kaataminen. Mutta onhan tuomi kukkiessaan upea näky. Tuomella usein runsaana keväisin esiintyvät tuomikirvat houkuttelevat puihin leppäpirkkoja, loispistiäisiä, nokkaluteita ja harsokorentoja. Kun tuomikirvat siirtyvät alkukesällä viljoille joutuvat kirvapedot ja loiset hakeutumaan uusille kasveille kirvoja löytääkseen ja silloin lähistön marjapensaat ja hedelmäpuut voivat saada lisää puolustajia kirvojen hyökäyksiä vastaan. Omenapuu kiittää lähiympäristön tuomipuita.

Omenakirva on ikävä tuholainen, jonka munia voi omenapuun oksilta bongata. Munia löytyy parhaiten nuorista vuosikasvaimista. Omenakirvan munia voi olla runsaasti samassa oksassa muttei läheskään kaikissa tarhan puissa. Kuvan tilanne voi syntyä kun loppukesällä kirvojen luontaiset viholliset puuttuvat omenatarhasta.

Aphis_pomi_eggs_TTuovinen
Satoja omenakirvan (Aphis pomi) munia vuosiversoissa muutaman sentin matkalla.

Muurahaiset puolustavat kirvoja niiden luontaisia vihollisia vastaan. Siksi kekomuurahaisten pesät eivät kuulu marja- tai omenatarhoihin vaan metsiin. Kekomuurahaiset heräilevät näihin aikoihin, seurailin kuinka ensimmäiset tiedustelijat olivat lähteneet liikkeelle, vaikka lämpötila oli tuskin 5 astetta – toki aurinko lämmitti mukavasti.