Omenapuiden leikkaukset on ammattitarhoilla varmasti jo tehty, kotipihoissahan leikkaaminen jää usein huhtikuulle. ’Kempin munat keltaiset, punkin punaiset’ – tällä muistisäännöllä joskus taannoin opeteltiin tunnistamaan oksilla talvehtivat omenapuun tuholaiset. Tutkailin vanhojen pihapuiden kannuksia ja silmuja ja löytyihän näitä ’kempin keltaisia’ niin kuin lähes aina siellä missä kasvinsuojeluaineita käytetään vähän tai ei lainkaan.

Cacopsylla mali_eggs_17022017_TTuovinen
Omenakempin (Cacopsylla mali) munat näyttävät talvehtineen hyvin.

Omenakempilläkin toki on luontaisia viholllisia, osin samoja lajeja kuin kirvoilla, mutta ne eivät aina riitä pitämään kemppejä kurissa. Yksi suosikeistani on hyrräpetopunkki, monipuolinen pikku peto.

anystis_img_2452b2_ttuovinen
Hyrräpetopunkki (Anystis sp.)

Punkin punaisia sen sijaan en löytänyt lainkaan! Varsin tyypillinen tilanne: jos et käytä kasvinsuojeluaineita, ei hedelmäpuupunkista tule ongelmia, sen sijaan kemppejä on joskus riesaksi asti. Jos taas käytät laajavaikutteisia torjunta-aineita, voit olla melko varma että ’punkin punaisia’ oksilta löytyy. Onneksi nykyiset kasvinsuojeluaineet ovat huomattavasti hellempiä punkkien luontaisille vihollisille, joten kuvan mukaisia punkkipesäkkeitä ei enää juuri näe.

Panonychus ulmi_eggs_TTuovinen
Hedelmäpuupunkin (Panonychus ulmi) punaisia pyöreitä munia kannuksen tyvellä. Kuva on 1980-luvulta.

Omenakempin lisäksi on nyt hyvä muistaa myös aikuisasteella talvehtiva omenanlehtikemppi. Sen varsinainen tuho johtuu kempin levittämästä omenanlisäversoisuustaudista. Omenanlehtikemppi talvehtii kuusilla ja siirtyy aikaisin keväällä omenapuille. Kun lämpötila nousee lähelle 10 astetta alkavat kempit liikehtiä. Nyt onkin aika ripustaa kelta-ansoja omenapuiden oksille kemppien tarkkailua varten. Vielä 28.3. mennessä ei pihapuuhuni ripustettuun ansaan ollut yhtään kemppiä takertunut.

Cacopsylla picta_trap_09032015_TTuovinen
Omenanlehtikempin (Cacopsylla picta) tarkkailuun sopii kelta-ansa. Kuvassa kevään ensimmäiset kaksi kemppiä Jokioisilla v. 2015. Otsikkokuvassa kemppi suurennettuna.