Kevät ja alkukesä ovat olleet sääsuhteiltaan oikukkaat ja se heijastuu myös tuholaisten esiintymiseen.

Mansikalla vattukärsäkkään vioituksia alkoi ilmaantua vasta viikolla 24. Samaan aikaan vioituksia oli myös  juhannusruusun nupuissa. Tänä vuonna juhannusruusu aloittaa kukintansa nimensä mukaisesti, aiemmin yleensä pari viikkoa aikaisemmin.

Anthonomus rubi_vioitus2_pieni_TTuovinen_WP_20170614_009
Vattukärsäkkään vioitus. Naaras on muninut nuppuun yhden munan verhiössä näkyvästä reiästä ja katkaissut sen jälkeen nupun kannan. 

Mansikkapunkkeja on niukasti, petopunkkeja löytyy kyllä. Nälvikkäiden vioitukset jäivät vähäisiksi eikä toukkiakaan ainakaan vielä näy. Muistakaan tuholaisista ei toistaiseksi ole juuri havaintoja, luteista vain joitakin havaintoja eikä ripsiäisiäkään kukissa juuri näy.

Vain muutamia vattukuoriaisia olen havainnut eikä vadelmalla vattukärsäkkäitäkään juuri näy.  Glen Amplella vatunkämäpunkin vioituksia on nähtävssä, kyseinen lajike ei oikein tykännyt talvesta ja kasvusto on aneemisen näköinen. Sen sijaan Maurin Makea ja Ottawa rehottavat liikaakin. Vattukärpäsen vioittamia versonalkuja on siellä täällä, ei kuitenkaan haitaksi asti. Vioitetut versot revitään pois kitkennän yhteydessä. Kirvoista ei ole havaintoja.

Pegomya rubivora2_TTuovinen_IMG_0397
Vattukärpäsen (Pegomya rubivora) vioittama verso taipuu kohti maata. Toukka elää verson sisällä.

Herukkakoin ensimmäiset aikuiset lensivät pyydykseen 15.6., samana päivänä havaitsin myös ensimmäisen herukkalasisiiven. Tähän mennessä vain 8 herukkakoita on tullut pyydykseen. Myöskään herukoilla ei kirvoja ole tänä vuonna juurikaan  näkynyt.

Lampronia capitella_TTuovinen_WP_20170616_026
Herukkakoi (Lampronia capitella) feromonipyydyksessä.

Omenalla löysin vain joitakin omenankukkakkärsäkkään vioittamia kukintoja, siellä täällä esiintyi omenansilmukoin toukkia. Kukinta on niin runsasta että enemmänkin vioituksia olisi saanut tulla raakileharvennuksena.

Anthonomus pomorum_pieni_TTuovinen_WP_20170609_015
Omenankukkakärsäkkään (Anthonomus pomorum) vioitus nupussa. Toukka elää kuivuvan nupun sisällä. 

Omenakemppejäkään ei ole liikaa, juuri sopivasti lehtoluteitten syötäväksi. Ensimmäiset omenanlehtikempit alkoivat kuoriutua viikolla 23 ja nekin kelpaavat hyvin lehtoluteelle. Omenakirvoista ei ole vielä havaintoja.

Vain yksi (!) omenakääriäinen on toistaiseksi tullut pyydykseen (16.6.). Pihlaja kukki todella runsaasti, täyskukinnan aika oli noin 12.6. Mitään tarvetta pihlajanmarjakoin torjuntaan ei nyt ole ainakaan Kuuslammin mäellä.

Kaiken kaikkiaan kevät ja alkukesä on ollut marja- ja omenatuholaisten osalta varsin rauhallista, viljoillakaan ei tuomikirvoista nyt ole haittaa ainakaan täällä Tammelassa. Tästä näyttää tulevan yleisestikin ottaen tavanomaista hiljaisempi kirvavuosi.