Hiljaisen alun jälkeen Kuuslammin ötökkäelämä on tänä kesänä jatkunut tavallista hiljaisempana. Omenakääriäisiä on pyydykseen tullut vain 10 kpl, joista 8 kpl vasta heinäkuun 1. viikolla. Raakileita täynnä olevat kahden ikivanhan omenapuun hedelmistä syötän mielelläni vaikka 90 % omenakääräisille. Pihlajanmarjakoit eivät omenoihin tänä vuonna eksy, pihlajallakin pyydykseen on tullut vain  kymmenkunta yksilöä. Herukkakoisaalis jäi myös pieneksi, vain 10 kpl.

Tämän vuoden ilmiö on kirvojen vähyys. Omenalla normaalisti tavallisia omenakirvoja, punaherukan herukkakirvoja ja mustaherukan ojukkakirvoja tai vadelman pikkuvattukirvoja ei ole näkynyt lainkaan. Pihamaan pensasruusuissakaan ei näy aina niin tavallisia isoruusukirvoja. Vähiin ovat käyneet myöskin leppäpirkot, harsokorennot ja muutkin kirvojen saalistajat. Yllä olevan kuvan lehvänokkalude on kuvattu viime syksynä talvehtimaan valmistautumassa omenakirvaa nautiskellen.  Onneksi lehvänokkalude on moniruokainen peto ja pystyy lisääntymään vaikka kirvoja olisikin niukasti. Onneksi siksi että laji on tärkeä ekosysteemipalvelujen tuottaja etenkin hedelmän- ja marjanviljelijöille.

Tuomikirvat loistavat poissaolollaan naapurin kaurapellossa. Tilanne oli ennustettavissa jo talvella kun tuomilla ei ollut lainkaan talvehtivia tuomikirvan munia. Sopivia lämpimiä ilmavirtauksiakaan ei tänä vuonna sattunut, joten täydennykset etelästä ja kaakosta jäivät tulematta.

Viikonlopun lähes helteisessä säässä tehty koivujen raivaus kuusitaimikolla Asikkalassa ei tuottanut yhtään (!) havaintoa koivukirvoista (Euceraphis betulae). Viime vuonna vastaavassa tilanteessa kirvat täyttivät kaikki koivut (video kuvattu 4.6.2016). Täydennystä kotimaiseen kantaan tuli silloin toukokuussa etelästä käsin.

Kirvojen vähyys vaikuttaa paitsi leppäpirkkojen, harsokorentojen, loispistiäisten ja muiden hyönteispetojen määriin todennäköisesti myös hyönteissyöjälintujen pesinnän onnistumiseen.

Kirjanpainajakaan (Ips typographus) ei tänä keväänä esiinny yhtä ärhäkkäänä kuin vuosi sitten ja myöhässäkin ne ovat. Feromonipyydykseen Asikkalassa lensi 8.-9.7. vielä 20-30 kirjanpainajaa vaikka normaalisti niiden olisi kuulunut olla jo emokäytävissään. Tuulenkaataman tukkikuusen sain kuoria ilman ensimmäistäkään havaintoa emokäytävistä – viime vuonna vastaavassa tuulenkaato-tukissa oli kymmeniä emokäytäviä ja toukkiakin jo kuukautta aikaisemmin (video kuvattu 4.6.2016).