Tammelan Teuron koulun oppilaat ja opettajat viettivät 30.8. erilaisen koulupäivän vierailemalla vattumaalla Kuuslammilla. Mukana oli myös vadelmia keräämään tullut opettaja Eija Tuovinen. Vierailu alkoi Monitoimihallin pihalta, jossa kerrottiin päivän tehtävät:

  1. Vadelmakasvustosta olisi etsittävä ja kerättävä talteen lehvänokkaluteita (Anthocoris nemorum)
  2. Samalla otetaan talteen muita vadelmalta ja pientareilta löytyviä hyönteisiä
  3. Vadelmista olisi etsittävä vattumatoja eli vattukuoriaisen (Byturus tomentosus) toukkia
  4. Vadelmia kerättävä ja syötävä niin paljon kuin huvittaa

Tehtävien annon yhteydessä oppilaat saivat tarkasteltavakseen pienessä rasiassa olevia etsintäkuulutettuja lehvänokkaluteita ja tehtävänä oli painaa mieleen tuntomerkkejä, jotta oikea lude löytyisi vattumaalla. Samalla kerrottiin, miksi otus kiinnostaa.

Wanted_Anthocoris nemorum
WANTED! Lehvänokkaluteen tuntomerkit painettiin mieleen katsomalla luteita pienissä petrimaljoissa.

Miksi lehvänokkaluteita? Lajilla on tärkeä tehtävä puutarhojen ekosysteemissä: se on monipuolinen peto, joka saalistaa kirvoja, punkkeja, pistiäis- ja perhostoukkia ja muita pieniä selkärangattomia, joista suuri osa on tuholaisia. Luonnonvarakeskus (LUKE) Jokioisilla tutkii lehvänokkaludetta yhtenä kohdelajina kun selvitetään hyönteislajien merkitystä ekosysteemipalvelujen tuottajina. Luteiden keruun tarkoitus on saada materiaalia tutkimuksiin, joissa selvitetään mitä luteet ovat viljelyksellä käyttäneet ravinnokseen. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa tutkimuksessa käytetään DNA-analyysia luteiden suolensisällön selvittämiseksi.

Monitoimihallin pihalta kuljettiin parinsadan metrin matka vattumaalle samalla harjoitellen hyönteisten keruuta kasvustosta perhoshaavien avulla. Ja kuinka ollakaan, ensimmäinen lehvänokkalude haavittiin jo matkalla vattumaalle. Matkaan kului hiukan aikaa kun piennarkasvustosta löydettiin yhtä sun toista mielenkiintoista.

Mikä_toukka
Mitäs meillä on täällä horsman lehdellä?

Vattumaalla jakauduttiin pareittain – tai ainakin oli ajatuksena toimia pareittain – etsintäjoukoiksi, osalla oli mukana pesuvati johon karisteltiin hyönteisiä lehdiltä, osa tutki vadelmien mukana rasiaan tulevia hyönteisiä ja osa käytti haavia. Ja kaikki tietysti maistelivat vattuja. Aina kun bongattiin lehvänokkalude se noteerattiin ja otettiin talteen. Tunnin aikana saatiin talteen yhteensä 27 lehvänokkaludetta. Tarkkasilmäisiä koululaisia!

Ötökkäretki_20170830_110227
Lehvänokkaluteiden tunnistus ja talteenotto.

Lehvänokkaluteet ja muut hyönteiset eroteltiin ja talletettiin pieniin purkkeihin myöhempää tunnistusta ja tarkastelua varten.

Ötökkäretki_20170830_115611
Ötökkäretken saaliit saatiin purkkeihin, seuraavana päivänä niitä tutkittaisiin vielä mikroskoopin avulla.

Tarkkasilmäiset oppilaat bongasivat viereiseltä kaurapellolta myös muutamia kirvarykelmiä röyhyistä. Päättelimme kysymyksessä olevan tuomikirva ja mietimme miksi kauraa syövän kirvan nimi on tuomikirva. Valitettavasti yhtään leppäpirkkoa ei kaurapellolla näkynyt kirvoja syömässä.

Rhopalosiphum_padi_pieni_TTuovinen_IMG_7140
Tuomikirvoja (Rhopalosiphum padi).

Päivän ehdottomasti mielenkiintosin löytö: kellanvihreä karvatupsuinen toukka putosi vatiin vadelman lehdiltä. Tästä taisi tulla Teuron koulun lemmikki, nimikin selvisi seuraavana päivänä kirjoista tutkimalla.

Callitera_pudibunda_20170830_114747
Koululaisten suosikkitoukka.

Vadelmiakin kerättiin ja syötiin, vaikka ihan kaikki oppilaat eivät ötökkäjahdiltaan muistaneet kerätä vadelmia lainkaan.

Ötökkäretki_20170830_112314
Vadissa ötökät, rasiassa vadelmat.

Päivän päätteeksi kävelimme takaisin monitoimihallille, jossa vielä ennen lähtöä siemailimme vattupellon vadelmista tehtyä vadelma-punaherukkamehua. Päivän pakollinen sade alkoi siirryttäessä autoihin.

Seuraavana päivänä koulussa ryhdyttiin tarkemmin selvittämään vatturetken saalista. Mikroskoopin alla tutkittiin hyönteisten rakennetta ja kirjojen avulla määritettiin useita lajeja. Lehvänokkaluteet oli jo noukittu erilleen ja talletettu LUKEn tutkimuksia varten, mutta muutamia muita petohyönteisiä poimittiin vielä erikseen ja määritettiin. Piikkiludetta (Picromerus bidens) ja harsokorennon (Chrysoperla carnea) toukkaa seurasimme hiukan tarkemmin, ovatkohan ne oikeasti sellaisia petoja kuin kerrottiin? Nämä jaksot sensuroitiin 1-2 luokkkalaisilta ja videotkin kuvasin vasta koulupäivän päätyttyä.

Harsokorennon toukka nautti edellä videossa viimeisen kirva-ateriansa ennen koteloitumistaan. Seuraavassa slow-tv esityksessä sama toukka kutoo kotelokehtoaan, järjestelmällisesti ja välillä muutaman sekunnin levähtäen. Tätä jatkui useita tunteja… tässä kuitenkin vain 3½ minuuttia.

Entä se Teuron koululaisten suosikkitoukka? Sille löysimme kirjoista nimen: Calliteara pudibunda – villakarvajalka, villakkaisiin eli villakehrääjiin (Lymantriidae) kuuluva melko harvinainen yöperhonen. Toukan nimeksi tuli yksimielisesti ’Pudibunda’ ja se otettiin koulun kasvatiksi. Jäämme jännityksellä odottamaan millainen ’karvajalka’ siitä isona tulee!

Calliteara_pudibunda_TTuovinen_WP_20170831_003
Villakarvajalan toukka – ’Pudibunda’.

Muitakin mielenkiintosia toukkia otettiin seurattavaksi: vattumaan reunalta maitohorsmalta löytyi matarakiitäjän toukka ja sen seuraksi vielä pari horsmakiitäjän toukkaa.

Matarakiitäjä_toukka_ETuovinen_20170830_112030
Matarakiitäjän (Hyles gallii) toukka.

Kirjoista selvitimme vielä miltä aikuiset kiitäjät näyttävät. Ehkäpä saamme ensi keväänä nähdä millaisia kiitäjiä näistä yksilöistä tulee?

Horsmakiitäjä_toukka_TTuovinen_WP_20170826_019
Horsmakiitäjän (Deilephila nerii) toukka.

Tehtävä, jossa piti etsiä vattumatoja – vattukuoriaisen toukkia – tuotti vaatimattoman tuloksen: vain yksi toukka löytyi koko päivän aikana. Oletukseksi jäikin, että luontaiset viholliset – ekosysteemipalvelut – pitävät kuoriaisten määrän pienenä ilman minkäänlaisia kasvinsuojelutoimenpiteitä.  Koska kerättyjä marjoja ei punnittu, ei voitu laskea kuinka suuri osuus marjoista oli toukkien vioittamia. Matemaattiset harjoitukset jäivätkin toiseen kertaan.

Butyrus_tomentosus_Toukka_TTuovinen_WP_20170903_023
Ötökkäpäivän ainoaksi jäänyt vattukuoriaisen toukka eli vattumato (Byturus tomentosus).

Kiitokset vielä Teuron koululaisille, opettajille ja henkilökunnalle mukavista hetkistä vattumaalla ja koululla.